woning SK te Sint-Niklaas

verbouwen van een ééngezinswoning, gesloten bebouwing, 2011

Een karaktervolle rijwoning vertoont volgende gebreken: weinig contact met de tuin, donker gelijkvloers, verouderde inrichting, onlogische en verouderde organisatie van de ruimtes, slechte verhoudingen,...

Met maximaal behoud van de bestaande structuren en organisatie kan toch een ingrijpende verbouwing gerealiseerd worden met een relatief laag budget.  

Het gelijkvloers is een aaneenschakeling van boeiende ruimtes die de wandeling naar de tuin interessant maken.  Een lang tablet accentueert deze wandeling, geeft rust aan de ruimtes en kan multifunctioneel opgevat worden (zitbank, boekenschab, presentatie van kunstwerken...).

Wat vroeger naast de achterbouw open was wordt nu overdekt.  Er wordt toch geopteerd om maximaal zonlicht binnen te halen door middel van een lijnvormige koepel.  Deze zorgt er ook voor dat de achterbouw over de twee verdiepingen zichtbaar is zodat er een uitzonderlijk ruimtegevoel ontstaat.  Ook dit wordt uitgevoerd met zeer haalbare detailleringen met respect voor het budget.

Licht, ruimte, beleving, contrast oud-nieuw zijn de kernwoorden van dit project.