Project HM te Sint-Niklaas

Verbouwen van een vrijstaande woning, 2016

Een mooie, doch verouderde bungalow staat diep ingepland op een groot perceel met een prachtig achterliggend gebied.
De bungalow wordt zeer grondig verbouwd en uitgebreid tot een 'strakke landelijke' woning, met gebruik van mooie, natuurlijke materialen.

Er wordt geopteerd om de footprint van de woning slechts beperkt uit te breiden en eerder de extra gewenste oppervlakte op verdiepingen te voorzien.
Twee volumes met een zadeldak worden verbonden door een plat dak (met maximale recuperatie van de bestaande constructies).  

De planopvatting is zeer zuiver: over de volledige breedte bevinden zich achteraan de woning de leefgedeelten, met de meest publieke functies in het open tussenstuk.
Op die manier worden zowel voor- als achtertuin betrokken bij de woning en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de oriëntatie.
Een sterk binnen-buitengevoel heerst in de leefgedeelten.

Het nachtgedeelte van de ouders wordt voorzien op het gelijkvloers, waardoor de woning zonder belangrijke ingrepen levenslang kan betrokken worden.
Onder de daken bevinden zich de nachtgedeelten van de kinderen, bergruimtes en zoldering.
Er is bijzonder aandacht geschonken aan duurzaamheid in deze verbouwing: doorgedreven isolatie, gebruik van warmtepomp, ventilatiesysteem D enz.

De volledige woning werd ook als interieurproject uitgewerkt.